Beslaglegging/ verrekening met de uitkering weer aangepast
De manier van betalen voor beslag en verrekening met de uitkering is op 1 december 2023 veranderd. Naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank, waarbij een inwoner niet maandelijks over de beslagvrije voet beschikte en er sprake was van hogere innings- en verdelingskosten, heeft de Rijksoverheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) alle gemeenten laten weten dat de manier van beslaglegging/ verrekening nog niet goed was.
De uitkering is op grond van artikel 45 lid 1 Participatiewet maandelijks opeisbaar. Dit geldt niet voor het vakantiegeld. Daarom kan dat wel gebruikt worden voor een jaarlijkse afdracht. Dit is reden geweest om onze werkwijze wederom aan te passen. De nieuwe werkwijze geldt vanaf 1 juni 2024.
Suite
Een aantal keuzes voor de nieuwe werkwijze zijn ingegeven door de werking en mogelijkheden die de Suite biedt. Sommige zaken kunnen automatisch ingeregeld worden. Wel zo handig. Daarbij hebben we wel gekeken of dit niet heel nadelig voor de klant is.
Nieuwe werkwijze 1 juni 2024
- Beslag (en inhouding andere gemeente, intergemeentelijke samenwerking, gemeentelijke belastingen, beslagen Belastingdienst): zonder andere inkomsten en wel andere inkomsten maar zonder opbouw van vakantiegeld: maandelijks vakantiegeld reserveren en in juni afdragen.
- Beslag (en inhouding andere gemeente, intergemeentelijke samenwerking, gemeentelijke belastingen, beslagen Belastingdienst): met andere inkomsten en invloed op de opbouw van vakantiegeld: iedere maand 5% van de uitkering afdragen en maandelijks het vakantiegeld aan de klant uitbetalen.
- Beslag/ inhouding voor LBIO of Schuldhulpverlening: iedere maand 5% van de uitkering afdragen en maandelijks het vakantiegeld aan de klant uitbetalen.
- Interne verrekeningen: maandelijks vakantiegeld reserveren en in juni afboeken. Is het opgebouwde vakantiegeld door andere inkomsten minder dan 5%? Dan zorgt de Suite automatisch voor een extra maandelijkse inhouding en afboeking, zodat totaal 5% wordt betaald.
- Inkomstenvrijlatingen: de vrijlating is inkomen boven de beslagvrije voet. Dit bedrag is volledig vatbaar voor beslag/ verrekening. En wordt maandelijks afgedragen.
- Als het om een kleine schuld gaat en de opbouw van het vakantiegeld is voldoende, dan kan de schuld direct afgeboekt worden.
- Als een schuld nog niet is gebruteerd, wordt aan het eind van het jaar de netto schuld al verrekend met het gereserveerde vakantiegeld. Zo wordt de brutering lager. Dit wordt geregeld bij het jaarwerk.
Vakantiegeld
Vakantiegeld is onderdeel van het inkomen. Hierdoor is beslag erop mogelijk als onderdeel van beslag op het inkomen. Ook kan beslag worden gelegd op het vakantiegeld dat is gereserveerd (en dus nog niet is betaald) over een periode voordat het beslag is gelegd (zie HR 31-10-2014, ECLI:NL:HR:2014:3068). Dit geldt zowel voor beslag als voor verrekenen (zie bijvoorbeeld Rechtbank Gelderland 26-02-2015, ECLI:NL:RBGE:2015:1257). Belanghebbende moet in die maanden voorafgaand aan het beslag/ verrekening echter wel hebben kunnen beschikken over de beslagvrije voet.
Heeft de belanghebbende voorafgaand aan het beslag/ verrekening niet over de beslagvrije voet beschikt?
- Bij maandelijks vakantiegeld reserveren: vakantiegeld reserveren vanaf datum beslag/ verrekening.
- Bij maandelijks 5% afdragen: vakantiegeld afdragen vanaf datum beslag/ verrekening en het opgebouwde vakantiegeld tot datum beslag/ verrekening aan de belanghebbende betalen.
Meer informatie
Voor de nieuwe werkwijze is er een werkinstructie geschreven. Deze is te vinden in het handboek. Zie ook deze pagina in het handboekvoor algemene informatie.